Съединените щати няма да предприемат специални мерки Украйна да се присъедини

...
Съединените щати няма да предприемат специални мерки Украйна да се присъедини
Коментари Харесай

Байдън: Украйна няма да получи облекчения за НАТО

Съединените щати няма да подхващат специфични ограничения Украйна да се причисли към военния съюз на НАТО, макар войната. Това заяви днес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, представен от Агенция Франс Прес.

" Те би трябвало да дават отговор на същите стандарти. Така че няма да ги улесняваме ", сподели президентът на Съединени американски щати пред кореспонденти покрай Вашингтон.

Припомняме, че коментарите идват преди срещата на водачите на НАТО в Литва идващия месец.

Като алегорична стъпка, водачите на алианса се стремят да проведат първа сесия на Съвета НАТО-Украйна с президента Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс, сподели ръководителят на алианса Йенс Столтенберг през вчерашния ден в Брюксел.

Срещата ще даде на Киев по-равностойно място на масата " за консултации и взимане на решения по въпросите на сигурността ", сподели Столтенберг

Но Столтенберг добави, че въпреки че НАТО ще затегне политическите връзки с Украйна на срещата на върха, няма да се приказва за участие на Киев.

" Няма да обсъждаме покана на срещата във Вилнюс, а по какъв начин можем да приближим Украйна до НАТО, сподели Столтенберг. Уверен съм, че ще намерим положително решение и консенсус. "

Държавите от НАТО в Източна Европа настояха за по-добра пътна карта за Украйна за приемане на участие, само че основни съюзници като Съединените щати и Германия не са склонни да надвишават неразбираемото заричане от 2014 година, че Киев ще се причисли един ден.

Германският министър на защитата Борис Писториус обаче предположи през вчерашния ден, че е допустимо някои условия за участие да бъдат облекчени, в случай че Украйна в последна сметка е подготвена да се причисли.

Страните от НАТО към този момент са доставили оръжия на стойност десетки милиарди долари на Украйна, откогато Москва стартира своята цялостна инвазия през февруари предходната година.

Все отново някои водачи в НАТО се тормозят, че разширението на участието на Украйна би нараснало опасността алиансът да се изправи непосредствено против Русия във война.

Финландия стана 31-вият член на НАТО през април, до момента в който кандидатурата на Швеция за присъединение към алианса беше отсрочена от Турция. Анкара упреква Швеция, че укрива кюрдски бойци, които счита за терористи.

Байдън също беше запитан през днешния ден по отношение на изказванията на съветския президент Владимир Путин, че Москва е разположила нуклеарни оръжия в непосредствен съдружник и комшия Беларус.

" Коментирал съм това доста пъти. Това е изцяло безконтролно ", сподели Байдън пред кореспонденти във военна база покрай Вашингтон, на път да приказва във Филаделфия.

Коментарите на президента повториха настроенията на държавния секретар Антъни Блинкън, който ден по-рано назова избора на Беларус да одобри оръжията " провокативен ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР